Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Заседание на областна комисия „Военни паметници“

Дата на публикуване: 12.01.2023
Последна актуализация: 30.01.2023

Предложението на община Шумен за преместване на Паметната плоча на шуменските опълченци обсъди и прие на свое заседание областната комисия „Военни паметници“ под председателството на областния управител проф. Христо Христов. Сега плочата се намира в двора на шуменския храм „Свето Възнесение“. Предвижда се тя да бъде премахната и прибрана за съхранение, като ще бъде изработена нова плоча, на която ще бъдат допълнени още имена на опълченци. Новата плоча ще бъде поставена на оградата на църквата с лице към булевард „Симеон Велики“, за което има получено положително становище от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Целта е да се осигури достъпност, да има възможност да бъдат организирани мащабни чествания и церемонии, като цялото пространство пред входа на храма ще бъде облагородено. Изработването и преместването на плочата ще бъдат финансирани от бюджета на община Шумен.   
Комисията одобри и предложението на община Шумен за поставяне на  възпоменателна плоча на подпоручик Петър Петров на стената на бившето Военно комендантство на бул. „Славянски“ в Шумен. Предстоят съгласувателни процедури, след което общината ще кандидатства за финансиране от Министерството на обраната. 
Членовете на областната комисия обсъдиха въпроса за възстановяването на   Паметника-портал на 7-ми пехотен преславски полк. От изнесената информация от подполковник Георги Георгиев - началник Военно окръжие – Шумен, стана ясно, че са събрани всички данни за този паметник, но все още не е намерено оптимално решение къде да бъде мястото му в Шумен. Представителят на Министерството на обраната Кристина Алексова заяви, че министерството продължава да подкрепя изцяло идеята и съобщи, че е възможно да бъдат отпуснати допълнителни средства към вече преведените на община Шумен 25 000 лв. Комисията взе решение да продължи работата за изпълнението на проекта за възстановяване на паметника. 
Областна комисия „Военни паметници“ разгледа и одобри предложения на общините Шумен, Нови пазар, Никола Козлево и Каспичан за необходимост от ремонти, възстановяване или преместване на военни паметници в населени места от общините. За финансиране общините ще кандидатстват пред Министерството на отбраната. Одобрено беше и предложение за изграждане на Паметна плоча на загиналите във войните жители на с. Градище. 
 

#