Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Изложба „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“ беше открита в Шумен

Дата на публикуване: 12.02.2024
Последна актуализация: 12.02.2024

Изложба на тема „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“ беше открита днес в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Събитието се организира от Софийски форум за сигурност и Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ със съдействието на посолствата на Украйна и САЩ и с подкрепата на Областния управител на област Шумен.
Председателят на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов заяви, че тази изложба е породена от трагичните събития, които вече две години се случват в Украйна и показва това, което се случва реално, а именно показва разрушения на гражданска инфраструктура, на училища и на обществени сгради. „За съжаление тази война се отразява на украинските хора и най-вече от нея страдат децата. И затова част от изложбата е свързана с това как украинските деца усещат войната“, каза Йордан Божилов и  подчерта, че посланието, което искат като организатори да отправят е, че войната е неприемлива в 21 век в Европа за решаване на териториални или други спорове и че исторически реваншизъм и ревизионизъм е недопустим. „Ние искаме да привлечем вниманието на обществеността, тъй като тази война засяга всички нас. Тази война разрушава европейската архитектура за сигурност, води до нестабилност в световен мащаб. Ние трябва да направим всичко възможно тази война да спре, като трябва да помогнем Украйна да се защити като независима държава и да възстанови своята територия“, заяви Йордан Божилов. Представителят на Съюза на офицерите от резерва “Атлантик” Красимир Минчев подчерта, че изложбата показва малка част от това, което преживява народа на Украйна и покъртителните снимки изразяват как тази война се отразява на децата. „Ние трябва да им помогнем да преодолеят огромните проблеми, които постави пред тях войната“, каза Минчев.       
„Тази безмислена агресия на Русия нарушава усилията на Европа да гради едно настояще и бъдеще без войни. Този велик замисъл на страните от континента след Втората световна война да живеят в мир е подкопан силно от тази агресия“, заяви при откриването на изложбата областният управител проф. Добромир Добрев. Той подчерта, че Украйна се бори не само за себе си, но и за демокрацията в цяла Европа и заслужава да бъде подкрепена.  
На откриването присъства Анна Тертична– заместник-посланик на Украйна в България, която благодари за подкрепата и подпомагането на Украйна. „Всеки ден за украинците е изпълнен с кошмар, защото напълно са изгубени сигурността и чувството на безопасност. Няма място в Украйна, където човек може да се чувства защитен“, каза Анна Тертична и заяви, че целта на разрушенията е украинците да се откажат от битката. „Искам още веднъж да благодаря за отбранителната помощ, оказана от правителството и парламента, за хуманитарната помощ, оказана за десетки хиляди украински бежанци. „Всички имат невероятно топли чувства към България, поради съпричастността и протегната ръка в най-трудния момент“, заяви Анна Тертична. 
    Изложбата може да бъде посетена в периода 12-13 февруари в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен.