Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Дата на публикуване: 02.06.2023
Последна актуализация: 05.06.2023

С общоградски ритуал в Шумен беше отбелязан 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. На церемонията присъстваха областният управител проф. Христо Христов, кметът на общината Любомир Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-кметовете на общината, заместник-ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Чавдар Сотиров, представители на политически партии, културни организации и граждани.
„Сирените ни напомнят за курбана, който нашият народ е принесъл, за да живее в свободно Отечество, но със своя тревожен вой ни предупреждават и за опасността тази свобода да бъде изгубена,“ каза в словото си преподавателят в ШУ „Епископ Константин Преславски“ доц. д-р Стефан Минков. Той припомни, че Денят на Ботев се отбелязва от 1901 година. „Умирайки преди 147 години, той възкръсва в народната памет не само със саможертвата си, не само с великия си поетически талант, който притежават единствено докоснатите от Бога, а и с усещането, че Ботевите слова са съвестта на нацията, тежки обвинения за някои кривици, както се изразява друг велик българин – Апостола на свободата, които трябва да признаем и да преодолеем, но и които са свидетелство за нашата, българската самобитност“, каза още доц. Стефан Минков.
В знак на почит към подвига на Ботев и на загиналите за свободата на България пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха поднесени венци и цветя. 

#