Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Шумен отбеляза тържествено 3 март

Дата на публикуване: 03.03.2023
Последна актуализация: 16.03.2023

Областният управител проф. Христо Христов и заместник-областният управител Христо Павлов участваха в тържествата в Шумен по случай Националния празник на Република България - 3 март. Честванията започнаха с освещаване на новите паметни плочи на опълченците от Шуменско, участвали в Руско-турската Освободителна война 1877- 1878 година като доброволци. Три гранитни мемориални плочи с имената на опълченците са поставени на каменната стена на оградата на храма „Свето Възнесение Господне“. Мемориалът беше открит от кмета на общината Любомир Христов и началника на Шуменския военен гарнизон полковник Добромир Добрев. В церемонията се включиха представителни роти от Шуменския гарнизон, курсанти от военното училище и Градския духов оркестър. В знак на признателност бяха поставени венци и цветя.
Заупокойна молитва в памет на загиналите за освобождението на България воини и опълченци и молебен за здраве и благоденствие бяха отслужени в храма „Свето Възнесение Господне“. Кулминацията на честването в Шумен беше тържествената заря-проверка, която се състоя на площад „Кристал“ пред паметника на загиналите във войните шуменци.
Областният управител проф. Христо Христов и заместник-областният управител Христо Павлов бяха сред гостите на честването на 3 март във Велики Преслав, където в навечерието на празника се проведе тържествена заря-проверка. 

#