Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Очаква се бедственото положение да бъде отменено в следобедните часове днес

Дата на публикуване: 27.11.2023
Последна актуализация: 27.11.2023

Тежката обстановка на територията на област Шумен постепенно се нормализира. Усложнена остава ситуацията в общините Венец и Върбица. Това стана ясно на заседание на Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия под ръководството на областния управител проф. Добромир Добрев. Областният управител благодари на екипите на всички институции, които работят на терен за преодоляване на кризисната ситуация.  
Както при бедствената ситуация през миналата седмица, и сега основен проблем е възстановяването на електрозахранването към населените места. По данни на „Електроразпределение Север“ тази сутрин 82 села на територията на областта остават без електрозахранване. Сериозна трудност за екипите на дружеството е достигането до крайната точка на авариите, защото междуселските пътища са непочистени и това затруднява придвижването, на много места екипите вървят пеша, което допълнително затруднява работата и забавя отстраняването на авариите. Към момента без ток са 17 населени места в община Хитрино, 11 в община Върбица, 4 в община Венец, 5 са селата без ток в община Каспичан, 2 в Каолиново, в община Шумен без ток са 11 села и в други 4 има частично захранване. Очакванията са до края на деня в голяма степен авариите да бъдат отстранени и населените места да имат захранване, като на терен работят по график 20 екипа. ВиК Шумен е в готовност да пусне водата при подаване на захранване. Тази сутрин по информация на дружеството 58 села нямат вода.   
Според директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Иван Иванов през изминалото денонощие екипите са реагирали на 58 сигнала за евакуация на хора, закъсали автомобили и паднали дървета. В момента екипи работят в района на Велики Преслав, Върбица и Нови пазар за евакуация на хора в междуселски пътища. По информация на Областно пътно управление остана затворен път Шумен-Разград, като се очаква движението да бъде пуснато в обедните часове. Отворен е пътя Шумен-Силистра за автомобили до 12 тона, очакванията са до няколко часа да е отворен за всички превозни средства. Работи се по третокласната пътна мрежа, която е трудно проходима и пътищата са разширяват. До 16 часа се очаква всички пътища от републиканската пътна мрежа да бъдат отворени. Няма проблеми с язовирите и реките на територията на областта,  нивата се следят от екипи, на този етап има достатъчно свободен обем.  
След анализа на ситуацията областният управител проф. Добромир Добрев съобщи, че проблемни остават общините Венец и особено община Върбица, с която няма връзка. От 16 часа днес бедственото положение ще бъде отменено във всички общини, като все още това не е решено за общините Венец и Върбица.  
Проф. Добрев коментира пред членовете на щаба, че проблемите с електрозахранването са системни и причина за това са недостатъчното инвестиции в състоянието на мрежата. След първата бедствена ситуация преди седмица областният управител проф. Добромир Добрев информира министъра на енергетиката и председателя на КЕВР за сериозните проблеми с възстановяване на електрозахранването и поиска тяхното съдействие относно възможността „Електроразпределение Север“ АД и „Енерго Про Варна“ ЕАД да увеличат инвестициите за подновяване и поддръжка на преносната мрежа и осигуряване на повече на брой екипи за отстраняване на аварии, особено в подобни критични ситуации. Областният управител изпрати писма до ръководствата на  „Електроразпределение Север“ АД, „Енерго Про Варна“ ЕАД и „Енергиен системен оператор“ ЕАД с искане за спешни мерки за превенция и избягване на подобни  критични ситуации. Областният управител настоя за осигуряване на повече екипи за отстраняване на настъпили аварии, за активна комуникация и информация в максимален обем до областния управител и кметовете на общини. За проблемите и невъзможността за нормално функциониране на телекомуникационните услуги областният управител потърси съдействие от  министъра на транспорта и съобщенията и от председателя на комисията за регулиране на съобщенията. Информирани са и ръководствата на мобилните оператори с оглед търсене на възможности за осигуряване на работещо аварийно захранване на мобилните клетки при кризисни ситуации.