Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Учение за действие на институциите при пътнотранспортно произшествие между автобус и цистерна с опасен товар

Дата на публикуване: 17.11.2022
Последна актуализация: 17.11.2022

Пожаро-тактическо учение за действие на институциите при възникнало пътнотранспортно произшествие между автобус и цистерна с опасен товар се проведе на територията на община Смядово- след разклона на главен път Шумен- Бургас и път III- 7302, на бензиностанция в посока към град Смядово. В учението участваха служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- Шумен, сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Варна, ОД на МВР, ЦСМП, доброволните формирования  към общините Смядово и Велики Преслав, ОПУ, БЧК, служители на община Смядово и Областна администрация Шумен.  
По време на занятието беше проиграна ситуация на настъпил изключително тежък инцидент, при който се наложи да бъде демонстрирана и спасителна операция. В произшествието участваха две превозни средства - автобус, в който се превозват 15 пътници, трима от които тежко пострадали и цистерна, която превозва опасен товар- 30 тона димяща сярна киселина. Част от товара беше разлят на пътното платно и създаваше опасност за движението.
След края на учението директорът на РДПБЗН- Шумен комисар Иван Иванов заяви, че целта на учението е да се провери готовността и координацията между отделните звена на единната спасителна система. Целта е да проверим как реагират службите, да видим дали има нещо за промяна и подобряване в начина, по който действаме. Доволен съм от учението днес. Основната цел е постигната, най-важно е да се съчетаят усилията на всички структури и при инциденти максимално бързо да действаме, да спасим повече хора, коментира комисар Иванов.

#НародниБудители